2010. december 3., péntek

Ezópus tanmeséje : A sas és a róka

A sas és a róka barátságot fogadtak egymásnak, és elhatározták, hogy egymás közelében fognak lakni. Úgy tartották ugyanis, hogy az együtt lakás megerősíti a barátságot. A sas egy magas fára telepedett, s ott költötte ki fiókáit, a róka pedig az alatta lévő bozótban kölykezett meg. Mikor azonban egyszer a róka kiment vadászni, a sas élelem híján leszállt a bozótba, és elragadva a rókakölykeket, fiókáival felfalta őket. 

Amint a róka megérkezett, és látta, hogy mi történt, kölykei pusztulása éppen úgy elkeserítette, mint az, hogy nem állhatott bosszút; földi állat létére ugyanis nem tudta üldözni a madarat. Ezért félreállt - mert csak ez marad meg a gyengék és tehetetlenek számára -, és megátkozta ellenségét. A sasnak azonban nemsokára meg kellett bűnhődnie a barátság meggyalázásáért. A mezőn ugyanis kecskét áldoztak, s lecsapott, és elragadott az oltárról egy még tüzes belső részt. Ahogy fészkébe vitte, hirtelen belekapott a szél, és a vékony és száraz gallyak lángra lobbantak. A fiókák, amelyeknek még nem nőtt ki a szárnyuk, megpörkölődtek, s a földre zuhantak. A róka pedig odafutott, és a sas szeme láttára mindet felfalta.
A mese bizonyítja, hogy a barátság megsértői, ha el is kerülik a megsértettek bosszúját, az isteni igazságszolgáltatás elől nem menekülhetnek.

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok. Keresek egy szamomra nagyon kedves meset de nem talalom sehol...vagy csak nem tudom hogyan kell keresni :)
    Egy anyasasrol szol amint a 3 fiokajat szerre viszi at egyik sziklarol a masikra. Az elso kettot elengedi mert azt igerik hogy majd mikor oreg lesz ok majd gondozzak, a harmadik viszont azt mondja hogy o is igy fogja gondozni a kicsinyeit. Ismeros valakinek? Ha esetleg igen akkor a kov cimre varnek segitseget: tttlaura@yahoo.com

    VálaszTörlés