2010. november 15., hétfő

Hogyan használd ki okosan a versenytársaidat?

Van egy érdekes Ezópusi mese, ami igen bölcs üzleti életre vonatkozó tanulságot rejt magában. Röviden a történet: az oroszlán és a medve egyszerre meglátnak egy elhullott őzet. Mindkettő éhes, mindkettőnek őzhúsra fáj a foga. Ahelyett, hogy a prédára összpontosítanának, elkezdenek egymás ellen harcolni, de annyira, hogy már mindkettő véresen, a végkimerültség határán rogy le a földre. Ekkor lép be a képbe a róka, aki röhögve elhappolja előlük a zsákmányt. Na, szerinted mi ebből az üzleti tanulság egy magadfajta kisvállalkozó számára?
Történetesen az, hogyha ez a két állat nem verseng egymással, hanem szövetkezik, megegyezve, hogy a zsákmányt milyen arányban osztják föl maguk között, mindkettő jóllakottan távozik. Igaz, hogy nem az egész vad, hanem csak kb. a fele jutott volna mindegyiknek, de még mindig jobb, mint a kimerültség és az éhes gyomor. Ráadásul biztosan nincs esélye egy későn jött nevető harmadik félnek.
Ez a kis mese ékes példája annak, hogyan működik a szövetségben, összefogásban rejlő erő. Azokban az országokban, ahol nem csak kb. 20 éves kisvállalkozások vannak, hanem már több generáción keresztül sikeresen fennmaradtak a kis cégek, ott a szakmai szövetségek, klaszterek, konzorciumok széles palettája található. Ezek a rendszerek, hálózatok, olyan önálló cégek együttműködése során jön létre, melyek ugyanabban az ágazatban dolgoznak. Bizonyos szinten versenytársak, de hosszú távú érdekeik összeköti őket. Ezért képesek félretenni a harcot, mert intelligens módon már rájöttek arra, hogy a közös erőnek, az összefogásnak költségcsökkentő, hatékonyság és profit növelő hatása van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése