2010. november 8., hétfő

A legszegényebb gyermek

Az arkangyal, aki az Úr kegyelméből és jóvoltából minden éjjel lejött a földre, ma megint útjára készült. Ott állt az üdvözültek honában, az örök fényességben és körülnézett, hogy hová szálljon az éjjel. Az Úr trónusa mellett álló arkangyal ugyanis minden éjjel fölkereste a legszegényebb, legszerencsétlenebb gyermeket. Míg aludt, odaült ágya mellé, betakargatta és gyönyörű álmokat sugdosott fülébe. A szegény, szerencsétlen, éhes, rongyos gyermek arcán ilyenkor mennyei derű ömlött el és reggel boldog mosolygással ébredt fel szalmazsákján.
            Az arkangyal körülnézett, hogy ma éjjel hová is menjen? Ki a legboldogtalanabb gyermek e széles világon? Kinek van legnagyobb szüksége arra, hogy a jótékony álom elfeledtesse vele a való élet minden nyomorúságát?
            És amint kutatva nézett körül, szeme megakadt egy kis kunyhón. A kunyhó egyetlen szobájában a földre volt terítve egy csomó szalma. A szalmán feküdt egy kis sovány gyermekleány. Rongyok fedték a testét és rongyokkal volt letakarva a kemény szalmaágyon. A gyermek reszketett és sírt. Reszketett, mert hideg volt és sírt, mert reggel óta nem evett.
            - Anyám, édesanyám - mondta halk szepegő hangon a gyerek.
            Egy sápadt arcú asszony jött elő az asztal mellől, hol éppen varrogatott.
            - Mit akarsz, kis leányom?
            - Éhes vagyok és fázom.
            - Aludjál, egyetlenem.
            - Nem tudok aludni. A hideg borzongat. És úgy ennék valamit, ha csak egy darab száraz kenyérhéjat is.
            Az asszony halvány arca még fehérebb lett. Megremegett egész testében, de aztán lehajolt a gyermekhez és szelíd halk szóval suttogott hozzá:
            - Ne félj, angyalom. Reggelre készen leszek ezzel a varrással, hazaviszem a munkát és pénzt kapok érte. Aztán, ha ideadták a pénzt, mindjárt veszek fát, meg kenyeret. Meglátod, milyen jó meleg lesz itt!... A tűz mellé ülünk mind a ketten és úgy esszük meg az ebédet.
            Gyöngéden megcsókolgatta a gyermeket. A gyermek abbahagyta a sírást, csak kis teste borzongott, remegett. Az anya erre levette nyakából a kendőt és ráterítette a gyerekre. Ő pedig varrt tovább. Néha-néha egy-egy pillantást vetett gyermekére és ilyenkor boldogan mosolygott. A gyermek a sok biztatás, ölelés és csók között végre elszunnyadt.
            - Megyek  - mondotta az arkangyal -, odaülök a szegény gyermek szalmaágya mellé és olyan szépeket fog álmodni, hogy még öreg korában sem felejti el.
            Az Úr azonban megfogta az arkangyal karját.
            - Várj csak! Bizonyos vagy abban, hogy jó helyre mégy? Bizonyos vagy abban, hogy ez a legszegényebb gyermek?
            - De, Uram - álmélkodott az angyal -, nézz le a boldogtalan teremtésre. Rongyok között fekszik a csupasz szalmán. Ott lent csikorgó hideg van és még ma sem volt tűz a nyomorult kis szobában és a gyermek egy falat kenyeret sem kapott. Hát van ennél nagyobb nyomorúság, van ennél szerencsétlenebb, szegényebb, boldogtalanabb gyermek a világon?
            - Van - felelt az Úr és lemutatott a földre.
            Az arkangyal odanézett és egy fényes, hercegi kastélyt látott maga előtt. Hosszú gyászkíséret vonult el szeme előtt. Száz pap imádkozott az egek Urához a halott lelki üdvösségéért. És ezer meg ezer ember kísérte a fényes, aranyos koporsót, melybe a fiatal hercegasszony holtteste feküdt.
            A halottat temették a családi kriptába. A herceget pedig rávették orvosai, barátjai, hogy menjen utazni kissé. Hátha majd a hosszú úton enyhül bánata. A herceg eleinte tiltakozott, de aztán szomorúan vállat vont.
            - Hát, nem bánom, megyek... De a gyerek...
            - A kis hercegkisasszony - mondták az udvari emberek -, ugyan, fenséges uram, hiszen száz szolgálóleánya, ötven nevelőnője van, nem is beszélve a főudvarmesternőről, a fődajkáról és húsz udvarhölgyéről... Ugyan, mi hiányossága lehet egy ilyen gyermeknek?
            A herceg útra kelt és az Úr most a kis hercegi gyermek hálószobája felé mutatott. A kék selyemmel bevont szoba közepén aranyos ágy állt. Abban pihent fehér csipkék között a hercegkisasszony, egy gyönge, négy éves kis gyermek.
            - A kis hercegnő jól alszik - mondta a főudvarmesternő -, így hát nyugalomra térhetek. Ma úgyis nehéz napom volt.
            Ilyenformán gondolkoztak az udvarhölgyek, a szobaleányok, a dajkák, nevelőnők s a gyermek egyedül maradt szobájában.
            Rendesen csakugyan végigaludta az éjszakát, de ma különös álmok gyötörték. Nyugtalan lett, ledobta magáról a paplant és sírni kezdett.
            A mellette levő szobában mély álmot aludt a dajka. Csak nehezen ébredt fel és bosszúsan ment át a gyerekhez.
            - No, mi a baj?
            - Fázom -, felelt szepegve a gyermek.
            A dajka morogva vette fel a paplant és ingerülten duzzogott:
            - Hogyne fáznék, amikor ledobja a takaróját. Az ember holtra fárad a temetéstől és még éjjel sincs nyugodalma.
            - Hol az anyukám?
            - Csitt!... Aludni kell!
            - Az anyuska takarjon be...
            - Ejnye, haszontalan rossz gyerek! Lesz már csönd? Nekem is kell egy kis pihenés. Egy szót se halljak, mert különben...
            A gyermek csak halkan szepegett. A dajka rátette a paplant és behúzta megint az ajtót, aztán lefeküdt.
            - Anyuskám - szepegett magában halkan a gyermek -, édes anyuskám...
            A paplan megint lecsúszott kis testéről. A gyermek didergett, de immár nem mert sírni. Félt a dajka haragos arcától. Forró, keserű könnycseppek hulltak alá szeméből és teste remegett a hidegtől és a félelemtől.
            - Láttad? - kérdezte az Úr szelíden.
            Az arkangyal bólintott, szemét könny homályosította el.
            - És láttad azt a másik gyereket is? Az éhezőt, a fázót, a koldust? De ugy-e, amikor sírni kezdett, az anyja odatérdelt a szalmaágy elé és szelíd, szerető hangon bíztatta az édes holnappal, a boldog jövendővel. Láttad, amikor a kendőjét ráterítette gyerekére és maga dermedt kézzel, kékülő nyakkal varrt tovább? Láttad, az édesanyja csókja után milyen boldog mosolygás ült ki arra a kis arcra? Hát ki a szegényebb, boldogtalanabb, kinek van nagyobb szüksége reád, hogy álmában elfelejtesd vele fájdalmait és szenvedéseit?
            - Ennek, Uram, ennek a hercegi árvának, mert amannak nyomorúsága mellett ott virraszt édesanyja.
            - Úgy van - bólintott az Úr -, és teljesen szerencsétlen, igazán boldogtalan sohasem lehet az a gyermek, kinek álma fölött édesanyja szeme őrködik.
            Az arkangyal leszállt a földre, egyenesen a hercegi palotába ment és berepült a kis leány hálószobájába. Betakarta a gyermeket, megcsókolta és leült az aranyos ágy szélére. A gyermek nemsokára mély álomba merült, ekkor az arkangyal fölébe hajolt és így suttogott:
            - Álmodd, amit legjobban kívánnál, amit leginkább szeretnél, ami igazán boldoggá tenne.
            A kis leány pedig révetegen kinyújtotta kis kezét és boldog mosollyal suttogta:
            - Anyuskám... drága anyuskám... te vagy itt mellettem... Maradj velem örökre... mindig... örökre.
            A gyermek nyugodtan, csöndesen aludt...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése